DISCUSS YOUR PROJECT

ROTATING WIND SHELTERS BLACKPOOL

ARCHITECT: IAN MCCHESNEY

ROTATING WIND SHELTER ON THE SEAFRONT
ROTATING WIND SHELTERS 3D RENDER
ROTATING WIND SHELTERS 3D MODEL
ROTATING WIND SHELTERS CONSTRUCTION IN THE FACTORY
ROTATING WIND SHELTER
ROTATING WIND SHELTER AT NIGHT
ROTATING WIND SHELTER IN USE

Back to Projects

PROJECT OVERVIEW

The Wind Shelter was a joint project Architect-Ian McChesney undertaken by Blackpool Borough Council, architect Ian McChesney, structural engineers atelierone, Birse Construction and m-tec.

m-tec was responsible for the complete fabrication, delivery and installation of the two shelters, which were constructed from 2205 duplex stainless steel for its corrosion resistant values. A full size prototype was manufactured to ensure the design was viable.

The wind shelters are now sited on Blackpool’s Southern Promenade where they rest on special dampened bearings and gently turn away from the wind.

ARCHITECT’S VISION

The swivelling wind shelters rotate according to the prevailing wind direction, shielding the occupants from the elements. The shape was born out of the need for a vane to turn the structure and a baffle to shelter occupants from the wind.

DISCOVER MORE OF OUR PROJECTS BELOW

See Our Range Of Projects

The Braid Project,
Blackburn

REQUEST A CALLBACK TO DISCUSS YOUR NEXT PROJECT